CARA BUAT LOK CHING / SATE IKAN
1.250 g isi ikan Selayang
2. 100 g tepung ubi
3. sudu kecil garam
4. 1 sudu kecil baking soda
cara. kisar isi ikan dgn ais, masukkan garam, baking soda, tepung ibi kayu.
gaul. Adunan tepung dgn ikan ini hendaklah lebik, ataupun adunan tepung dgn ikan dalam nisbah 2:1. 500g ikan dgn 250 g tepung. haa mcm tuh. tapi ikuat rasa2 sendiri. tidak pekat.lebihkan ikan dari tepung.. bentuk shape bulat2 letak dlama minyak. then goreng separuh masak.guna api sederhana. cucuk lidi satey dan bakar. 1 cucuk 5 bebola.
pembuatan sos.
1. segemgam cili padi kering
2. lima labu bawang putih jeruk
3. akar ketumbar
1-3 kisar
masukkan bahan kisar dalam kuali, 3 keeping nesan karat.masak hingga mendidih. bila mendidh masukkan gula kabung, kalua tak de guna gula biasa. masukkan garam. masukkan cuka makan. kena ada pedas manis masam, masin tu sikit je. masukkan sedikit air bancuhan tepung jagung.masakkan sampai air mcm jernih,. bila dah masak masukkan daun ketumbar.masukan sedikit pewarna merah secukup rasa supaya ccolek warna merah.