Translate This Blog

Monday, October 27, 2025

Resepi Gulai Kambing Kenduri Kahwin

 Bahan A

1.4 biji bawang merah

2. 3 ulas bawang putih

3. 1/2 inci lengkas

4. 1/2 inci halia

5. 3 batang serai

6. 3 biji cili kering


Bahan lain

1. daging kambing yg bercampur tulang. 1/2 kg

2. ubi kentang. 2 biji

3. kelapa goreng yg di tumbuk atau kerisik


bahan A tambah air sikit kisar sampai halus.


bahan tumis

1. 4 sekawan.

2. 3 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih


bahan rempah

1 rempah kerutuk - 2 sudu

2. rempah gulai Kelantan - 4sudu


Tumis bahan tumis sampai keperangan. barulah masukkan bahan kisar. Tumis sampai pecah minyak.Gaul bahan rampah , campur sedikit air. gaul sampai rata. Rempah yg di gaul tadi masukkan kedlm kuali bahan yg sedang di tumis tadi yg telah pecah minyak. Gaul lagi , maskant sampai pecah minyak. masak dgn api perlahan dan selalu di kacau supaya tidak hangit. Lepas tu masukkan tulang dan daging kambing . gaul sebati. lepas tu masukkan air utk masak sampai daging empuk. masukkan 1 keeping asam keeping, 3/4 kerek gula melaka secukup rasa. selepas daging separuh empuk baru letakkan santan. santan pekat campur santan cair. masak lagi sampai daging empuk. reneh dgn api slow.tambah budu dan garam secukup rasa. bila kering sikit baru tambah kentang. tambah kelapa goreng yg di tumbuk ( atau kerisik) secukup rasa.tunggu sampai pecah minyak lagi.


Tuesday, October 21, 2025

Resepi Satar Ikan

Bahan2nya

1. 4 bawang putih

2. 9 bawang merah

3. Isi kelapa putih

4. 4 sudu kecil garam

5. 10 -12 sudu gula pasir

6. 5 cili merah

7. 20 cili api

8. isi ikan

9. Daun kesum.

10. 1/2 inci halia

11. 1 sudu  cili kering

12. 5 sudu air asam jawa

13. 

Masukkan semua termasuk ikan, kisar. Kecuali kelapa parut. Nisbah isi ikan dgn kelapa parut hendaklan sama. 1:1. 1 mangkuk isi ikan makanya 1 mangkuk kelapa parut.

Saturday, October 11, 2025

Resepi Lok Ching @ Satey Ikan

CARA BUAT LOK CHING / SATE IKAN


1.250 g isi ikan Selayang

2. 100 g tepung ubi

3. sudu kecil garam

4. 1 sudu kecil baking soda


cara. kisar isi ikan dgn ais, masukkan garam, baking soda, tepung ibi kayu.

gaul. Adunan tepung dgn ikan ini hendaklah lebik, ataupun adunan tepung dgn ikan dalam nisbah 2:1. 500g ikan dgn 250 g tepung. haa mcm tuh. tapi ikuat rasa2 sendiri. tidak pekat.lebihkan ikan dari tepung.. bentuk shape bulat2 letak dlama minyak. then goreng separuh masak.guna api sederhana. cucuk lidi satey dan bakar. 1 cucuk 5 bebola.


pembuatan sos.

1. segemgam cili padi kering

2. lima labu bawang putih jeruk

3. akar ketumbar


1-3 kisar

masukkan bahan kisar dalam kuali, 3 keeping nesan karat.masak hingga mendidih. bila mendidh masukkan gula kabung, kalua tak de guna gula biasa. masukkan garam. masukkan cuka makan. kena ada pedas manis masam, masin tu sikit je. masukkan sedikit air bancuhan tepung jagung.masakkan sampai air mcm jernih,. bila dah masak masukkan daun ketumbar.masukan sedikit pewarna merah secukup rasa supaya ccolek warna merah.